Xtendis data veilig opslaan in de cloud!

In verband met een toenemend aantal klanten dat Xtendis-Online gebruikt, zijn wij op zoek gegaan naar een betere locatie voor het hosten van Xtendis-Online. Een belangrijke eis voor ons nieuwe datacenter is uiteraard dat alle gegevens ook fysiek goed beveiligd zijn. Daarnaast willen wij een hoge beschikbaarheid bieden en maximale flexibiliteit hebben met betrekking tot de beschikbare capaciteit. Wij vonden deze combinatie in het datacenter van Previder waarbinnen wij ons eigen virtuele datacenter hebben gecreëerd.

Afgelopen vrijdag bezochten wij met een aantal collega’s het datacenter in Hengelo. Wij werden daar ontvangen door Joost Fhij, accountmanager van Previder, en kregen een uitgebreide presentatie en rondleiding. Na dit bezoek durf ik wel te beweren dat de data van onze Xtendis-Online klanten in deze omgeving uitstekend beveiligd zijn tegen alle denkbare calamiteiten. Tijdens de rondleiding viel mij een aantal aspecten op die in een normale kantooromgeving vaak lastig te realiseren zijn:

Brandbeveiliging.
tumblr-inline-ni7xz88qm41t95d07
Het datacenter is voorzien van een geavanceerd branddetectie systeem. Bij eventuele brand wordt met behulp van milieuvriendelijk gas de zuurstof uit het datacenter gedreven waardoor de brand snel dooft. Uiteraard zijn er allerlei maatregelen getroffen om mensen die op de vloer zijn te waarschuwen zodat zij zo snel mogelijk de ruimte kunnen verlaten.

Toegangsbeveiliging.
tumblr-inline-ni7y00k3us1t95d07
De toegang tot het datacenter is 7 x 24 uur beveiligd door een beveiliger. Deze laat alleen geautoriseerde mensen toe. Ik vond het opvallend dat de opdracht aan deze beveiligers is om ook medewerkers zonder pasje niet toe te laten. Om de kansen op gedoog-gedrag zo klein mogelijk te maken heeft men heel bewust gekozen voor een extern beveiligingsbedrijf.

Stroomstoringen.
tumblr-inline-ni7y0vhiub1t95d07
In Rotterdam hebben wij helaas nogal eens te kampen met stroomstoringen. Uiteraard is dat geen prettig gegeven voor het leveren van online diensten. In ons datacenter in Hengelo wordt ook op dit vlak niets aan het toeval overgelaten. Twee zestien cilinder scheepsdiesels en zestigduizend liter dieselolie moeten er voor zorgen dat ook bij eventuele stroomstoringen Xtendis gewoon door kan draaien. Om te voorkomen dat de voorziening niet functioneert als hij nodig is, wordt hij iedere maand getest. Verder is de hele stroomvoorziening tot in de computerkasten dubbel uitgevoerd.

Ramkraak.
Een ramkraak vraagt in het algemeen wel om enige moed. Je moet het maar durven. Bij ons datacenter is er helemaal moed voor nodig. Als iemand de muur zou halen (er is eerst een hek met toegangscontrole en dan een vertragende grindbak) en de snelheid van het voertuig is nog hoog genoeg om de muur kapot te maken, valt deze naar buiten. De inbreker denkt dat hij er is en krijgt dan als beloning de muur op zijn dak. Lijkt mij geen aantrekkelijk vooruitzicht!

Het milieu.
Datacenters zijn grote energieverbruikers en verantwoord omgaan met energie en het milieu is voor Expansion een belangrijke doelstelling (zie ook Expansion en haar bijdrage aan de maatschappij). Onder andere dankzij het free-to-air koelsysteem en hogere binnentemperatuur dan gebruikelijk (25 graden Celsius in plaats van het gebruikelijke 19) is het energie-rendement aanzienlijk beter dan bij de meeste andere datacenter. Bovendien wordt er alleen gebruik gemaakt van groene stroom (wind, zon of biomassa).

Kortom een erg interessant bezoek aan een buitengewoon goed beveiligde omgeving. Ik denk dat wij met recht kunnen stellen “ieder document direct beschikbaar” en voor de lange termijn veilig gearchiveerd!

 

johan

Johan Blank

Algemeen Directeur

Vraag nu meer informatie aan!

Binnen één dag ontvangt u vrijblijvend onze Xtendis-folder.