Expansion aanwezig op Business Friend Event War Child

Expansion is sinds twee jaar Business Friend van War Child. Na eerst projecten in Sierra Leone te hebben gesteund, wordt nu met de bijdrage geïnvesteerd in de zelfredzaamheid van kinderen in Noord-Oeganda. 
Namens Expansion was ik samen met collega Jos de Geus aanwezig bij het War Child Business Friend Event van 10 oktober jl. Er werd een gevarieerd programma aangeboden met onder meer een boeiend verhaal van Annet IJff, Deputy Director of programmes of War Child, over hoe War Child werkt en over de projecten in Oeganda.

Hoe werkt War Child
War Child bestaat achttien jaar. Dit was aanleiding om weer eens te evalueren hoe War Child ooit begonnen is. Zo is onder meer de vraag gesteld: ‘hoe lang blijf je in een land?’. In de landen waar de projecten goed gaan, bestaat de verleiding om verder te gaan, maar dat zou betekenen dat het werk wordt omgezet naar ontwikkelingswerk. En dat is niet de bedoeling: War Child is bedoeld om tussen noodhulp en ontwikkelingswerk in te zitten en investeert in de zelfredzaamheid van de lokale bevolking. In Sierra Leone is dit goed gelukt. Bij de afsluiting van het werk daar was zelfs een hoge politieke ambtenaar aanwezig die het belang van het vertrek van War Child onderstreepte: ook het land zelf kon met deze mijlpaal een fase afsluiten en met de opgedane ervaringen verder.

Het ‘Building Skills Changing Future’ programma van War Child

tumblr-inline-nggq61v3ip1t6czix

War Child is nu zes jaar aanwezig in Noord-Oeganda. Dit lijkt lang: de burgeroorlog in Oeganda is in 2009 afgelopen, maar zit helaas nog vers in het geheugen van de kinderen. Door de oorlog heeft een groot deel van de Noord-Oegandese jeugd nooit een opleiding kunnen afmaken. Of is zelfs nooit naar school geweest. De werkloosheid in de regio is extreem hoog. Als die kinderen niet geholpen worden, is het een ‘lost generation’.

tumblr-inline-nggq95f0vu1t6czix

War Child biedt in Noord-Oeganda hulp aan 860 jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Er wordt gewerkt met het programma ‘Building Skills Changing Future’, dat bestaat uit:

  • Vakopleidingen tot bijvoorbeeld ict-medewerker, loodgieter, naaister of boer. De keuze voor welke vakopleiding wordt gemaakt op basis van de kwaliteiten van de jongere en de behoefte en mogelijkheden van de lokale arbeidsmarkt.
  • ‘Life Skills’-training, waarin de kinderen leren omgaan met de gevolgen van het geweld. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van creativiteit, sport en spel. Dat houdt de energie erin
  • Stageplekken organiseren waarmee de jongeren ervaring opdoen.
  • Voedselproductie + schooltuinen.Veel mensen in Oeganda leven van de groenten die ze zelf verbouwen op het land direct bij het huis. Door de oorlog hebben de kinderen in kampen gewoond, waar deze levenswijze niet mogelijk was. Ze hebben dus nooit groente leren verbouwen. 
  • Distributie van start-up kits, waarmee begonnen kan worden met de zelfstandige uitoefening van het geleerde beroep. 
  • Lezen, schrijven en rekenen.
  • Sparen en lenen. Ook al hebben de mensen weinig geld, er wordt geleerd dat dan nog altijd gespaard kan worden, ook al is het een klein beetje. Her en der wordt er ook op groepsniveau gespaard. Dan mag in één keer één deelnemer aan het ‘spaarcollectief’ het bedrag gebruiken om te investeren in zijn of haar toekomst.

Door het ‘Building Skills Changing Future’-programma kunnen jongeren hun leven opnieuw inrichten en onafhankelijk zijn. Door ze de benodigde technische en sociale vaardigheden aan te leren, krijgen ze een betere kans op de arbeidsmarkt.

Business Friends zijn enorm belangrijk
De Business Friends zijn van groot belang voor War Child, onder meer omdat de bijdragen van de Business Friends door de Europese Unie verviervoudigd worden. Word daarom ook Business Friend van War Child.

pasfotoLisette

Lisette Paauwe

Online Sales Marketeer

Vraag nu meer informatie aan!

Binnen één dag ontvangt u vrijblijvend onze Xtendis-folder.