Digitaal werken; 1 koffie alstublieft!

Vanaf het moment dat een Ethiopische herder zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen opgewonden zag worden en er een drankje van maakte, is koffie voor velen onmisbaar (omdat ik niemand wil buitensluiten, laat staan discrimineren is deze blog overigens ook geschikt voor theedrinkers).

In veel kantoren is de koffieautomaat een centrale ontmoetingsplaats geworden om zaken te bespreken die we liever niet digitaal afhandelen. Met de toenemende digitalisering is het persoonlijk contact steeds minder vanzelfsprekend, terwijl het persoonlijk contact collega’s verbindt en het teamgevoel vergroot. 

Mijn stelling met een knipoog: “Om succesvol digitaal werken te realiseren, is goede koffie een randvoorwaarde!” 

Natuurlijk is koffie hier als metafoor gebruikt en staat het voor de menselijke interactie die mogelijk moet blijven, juist bij digitaal werken.

Wanneer werk je digitaal?

Van digitaal werken is volgens mij sprake wanneer een werknemer zijn/haar kerntaken naar behoren kan uitvoeren zonder gebruik te hoeven maken van papier, met als doel een efficiency- en/of kwaliteitsverbetering.

Bij digitaal werken speelt naast de techniek, het menselijk aspect een minstens zo belangrijk rol. Vragen die niet direct met koffie te maken hebben maar wel op het menselijke aspect, zijn:

  • Voor welke processen is digitaal werken geschikt?
  • Hoe betrek ik mijn collega’s bij deze manier van werken?
  • Hoe behoud ik het teamgevoel en de organisatiebinding?
  • Heeft digitaal werken gevolgen voor de manier van leidinggeven?

Ondanks de menselijke uitdagingen, gaan veel organisaties ertoe over om digitaal te werken. Wat zijn dan volgens hen de voordelen van digitaal werken en waarom gaan zij hiertoe over? 

Voordelen digitalisering

Digitaal werken brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Een aantal daarvan, zijn:

  • Kenniswerker is niet meer plaatsgebonden aan één werkplek.
  • Efficiency: veel informatie kent al een digitale oorsprong (bijvoorbeeld mail).
  • Uitwisseling van digitale informatie met andere systemen en stakeholders.
  • Met een goede digitale ordening verklein je de zoektijd naar documenten en kun je je verzekeren van altijd de juiste versie.
  • Vergroten van transparantie in de processen en de aantoonbaarheid ervan, door digitale vastlegging (logging) van handelingen en werkwijzen (workflows).

Wil je meer weten welke voordelen Expansion jou biedt bij digitaal werken? Neem dan contact op met ons. In een persoonlijk gesprek leggen wij je dat graag uit. De koffie staat klaar!

 

marcel

Marcel Kuiper

Sales Consultant

Vraag nu meer informatie aan!

Binnen één dag ontvangt u vrijblijvend onze Xtendis-folder.