Expansion
Expansion
Expansion

Vrijwilligerswerk in Costa Rica gesteund door Expansion

Elke dag opnieuw zetten wij ons in voor onze klanten en zijn we druk met het behalen van onze bedrijfsdoelstellingen. Maar wij vinden het minstens zo belangrijk om ook maatschappelijk betrokken te zijn. In dat kader moedigen wij vrijwilligerswerk actief aan. Toen Sacha Sibeijn ons benaderde voor sponsoring van haar vrijwilligerswerk in Costa Rica, twijfelden we dan ook geen moment. Haar ervaringen heeft ze met ons gedeeld in een blog.

Vrijwilligerswerk voor Raleigh International

Een jaar geleden heb ik mijn diploma gehaald op het Gymnasium Haganum in Den Haag. Omdat ik nog niet direct wist wat ik precies zou willen studeren, had ik besloten mijn jaar te gebruiken om mij te oriënteren op mijn vervolgstudie, te werken en om meer van de wereld te ontdekken en daarbij tegelijkertijd iets te kunnen betekenen voor de maatschappij.

Ik heb toen onder andere vanaf februari 2019 drie maanden lang vrijwilligerswerk gedaan in Costa Rica voor een Britse organisatie genaamd Raleigh International.

Ik heb met hen 10 weken lang in verschillende delen van het land vrijwilligerswerk verricht, samen met ca. 75 andere internationale vrijwilligers tussen de 18-24 jaar. De expeditie was in drie delen opgedeeld; een Trek, een Environmental Phase (fase omtrent milieu) en een Community Phase (fase gericht op het verbeteren van levensomstandigheden). In de laatste twee fases is het werk gericht op het helpen en ondersteunen van een natuurpark of een inheemse gemeenschap, in de eerste fase draaide het vooral om het ontwikkelen van jezelf en je leiderschapsvaardigheden.

Raleigh verwachtte van ons dat we geld ophaalden voor het project door middel van een geldinzamelingsactie. Daartoe heb ik in november 2018 de halve marathon van Milaan gerend. Ik heb toen een inzamelingsactie gestart en uiteindelijk rond de 1200 euro opgehaald! Expansion heeft daar ruimhartig aan bijgedragen.

Turrisantos track

Mijn eerste fase werd ik ingedeeld in een Trek groep. Wij hebben met twaalf vrijwilligers en drie begeleiders  gedurende 17 dagen de 260 kilometer lange Turrisantos track gelopen. Binnen de groep had je per dag een andere taak. Afwisselend was je ‘dayleader’, kaartlezer, mini-medic of motivator. De dagleider moest beslissingen nemen over de dagindeling, de groep bij elkaar houden op de weg en in de avond een reflectie sessie van de dag leiden met de hele groep. Kaartlezen deden we met een beperkte routeaanwijzing, een kompas en kaarten van de gebieden uit 1964. We hebben gelopen door weer en wind en elk mogelijk klimaat getrotseerd. Er is een filmpje gemaakt met wat sfeerbeelden van onze eerste fase en deze staat op Youtube. Je kunt hem hier bekijken. 

Environmental Phase – National Park La Cangreja

In de tweede fase mocht ik meehelpen met het onderhouden van het National Park La Cangreja. Met een nieuwe groep vrijwilligers hebben we drie weken met de Rangers van het park gewerkt door onder andere de paden schoon te houden voor toeristen en bomen te planten. Raleigh International werkt al meerdere jaren samen met dit natuurpark en door deze langdurige inzet op het gebied van duurzaamheid wordt de lokale kennis op het gebied van bosbeheer vergroot. Hierdoor wordt duurzaam oogsten bevorderd en daarmee ook het behoud en de uitbreiding van de biodiversiteit in bossen, landbouwgrond, rivieren en andere stroomgebieden. Hierover is ook een YouTube video beschikbaar. Bekijk de video hier.

Community Phase – Dörbata

Mijn laatste fase heb ik doorgebracht in een inheemse gemeenschap genaamd Dörbata. 2,5% van de Costa Ricaanse bevolking bestaat uit inheemse volkeren. Het dorp waar wij drie weken hebben gewoond heeft circa 150 inwoners. Hun voormalige basisschool, 45 minuten lopen vanaf het ‘dorpscentrum’ – een voetbalveld -, kon niet meer worden gebruikt door de onveilig gebouwde constructie. Hierdoor moesten de kinderen elke dag twee uur heen en terug lopen naar een vervangende school in het nabijgelegen dorp. Raleigh International heeft er samen met het ministerie van Openbaar Onderwijs voor gezorgd dat er een nieuwe school is gebouwd naast het voetbalveld. Mijn team van vrijwilligers heeft naast het bouwen en presenteren van de school ook nog geholpen door onder andere Engels les te geven en Action Days te organiseren waarbij de kinderen over verschillende internationale dingen hebben geleerd door middel van spelletjes en presentaties.

Kinderen uit inheemse gemeenschappen maken vaak hun basisschool niet af en maar 39,4% van alle kinderen haalt hun diploma op de middelbare school. Hierdoor is het analfabetisme binnen de inheemse gebieden hoog met 30,2%, vergeleken met 3,5% van de mensen in de rest van Costa Rica.

Ik heb drie zeer mooie maanden gehad met Raleigh en ik kan met zekerheid zeggen dat ik enorm veel heb meegemaakt en geleerd. Ik kan heel tevreden terugkijken op alles wat we hebben bereikt in onze projecten. De rangers in La Cangreja national park waren erg dankbaar voor ons werk en de kinderen in Dörbata konden gelijk na ons vertrek de nieuwe school in gebruik nemen. Ook ben ik trots op de persoonlijke ontwikkeling die ik meeneem uit alle ervaringen. Ik heb gezien hoe je een groep door zware situaties moet leiden, Spaans geleerd en een school gebouwd. Een prachtige ervaring was het en nogmaals dank aan Expansion voor de steun en bijdrage waardoor ik naar Costa Rica kon.  

Shannen den Hertog
Online Sales Marketeer