Expansion
Expansion
Expansion

Trends in de financiële sector

De financiële sector is sterk beweging.  In deze blog schetsen we de belangrijkste trends.

Opkomst van Fintech organisaties

De financiële sector drijft anno 2022 sterk op de technologische ontwikkelingen. De traditionele bank van vroeger lijkt nog weinig bestaansrecht te hebben. Daar waar in het verleden de relatie en zachte kerncompetenties een belangrijke drijfveer vormde voor klanten om voor een specifieke bank te kiezen, is het samenbrengen van vraag en aanbod steeds meer gebaseerd op feitenkennis en analyses. Big data en artificial intelligence (AI)zijn hieraan onlosmakelijk verbonden. Niet voor niets worden organisaties die financiën en technologie combineren aangeduid als de FinTech organisaties. Vaak zijn het start-ups van buiten de bancaire sector.

Doe-het-zelven

In toenemende mate ontstaat er een samenleving die draait op peer-2-peer geld. Oftewel bankieren zonder bankiers. De blockchain technologie is hier een voorbeeld van. Binnen de blockchain worden geldtransacties gevalideerd door de technologie zelf, zonder tussenkomst van derden en door iedere “peer” afzonderlijk voor een gedeelte van de transactie. Veilig, snel en goedkoop. Met deze techniek ontstaan ook nieuwe mogelijkheden en betaalmiddelen, waarvan de Bitcoin een bekend voorbeeld is. Overigens kun je bij de Bitcoin, vanwege de grote koerswisselingen, vraagtekens zetten bij de geschiktheid van deze munt als betaalmiddel, maar geeft het wel de mogelijkheden van de blockchaintechnologie aan.

Nieuwe financieringsvormen

Crowdfunding is een trend waarbij iedereen investeerder kan worden. Laagdrempelig en met kleine bedragen. Bij crowdfunding vraag je via een platform aan andere (kleine) investeerders om te investeren in je onderneming. Als je zelf wilt investeren, kun je via zo’n platform zelf een geschikt project opzoeken.

Revenue-based financiering is een vorm van financiering waarbij je geld leent in ruil voor je toekomstige omzet. Het is een lening die vaak wordt gebruikt als groeifinanciering. Het voordeel is dat er een beperkt onderpand en persoonlijke garanties noodzakelijk zijn. Je betaalt de lening terug uit een percentage van je maandelijkse omzet.

Stapelfinanciering of een financieringsmix wordt door ondernemers ook steeds vaker gebruikt.  De combinatie van financieringen maakt het mogelijk het afgenomen product tot maatwerk te maken. Bijvoorbeeld een financiering voor een derde met eigen geld, een derde met crowdfunding en een derde door revenu-based financiering. Veel banken staan ook open voor deze nieuwe manier van financieren.

Holistisch klantbeeld

Financiële organisaties zijn genoodzaakt jou als klant centraal stellen.  Niet langer apart kijken naar bijvoorbeeld het pensioen of de hypotheek, maar naar de totale financiële huishouding zoals jij dat ervaart. Om dat 360 graden klantbeeld voor elkaar te krijgen is er werk aan de winkel. Voor de traditionele bank is veel informatie versnipperd en zit het gevangen in legacy systemen.

FinTech organisaties hebben deze erfenis vanuit het verleden niet. Zij kunnen gebaseerd op de hedendaagse technologie, bouwen aan een organisatie die het jou gemakkelijk maakt om van hun financiële diensten gebruik te maken. Met behulp van slimme technologie en platformen. Zo kun je online binnen een paar klikken een krediet aanvragen én ontvangen. Als klant heb je ook meer keuze uit de partijen die jou kunnen helpen met een financiering en je wordt sneller geholpen.

Moderne technologiën

Uit de uitkomsten van een onderzoek naar de Financiële sector “Baan van de toekomst” blijkt dat 88% van de medewerkers in de financiële sector verwacht dat het betalingsverkeer in 2030 realtime is. 64% van de bijna 400 ondervraagden, verwacht dat artificial intelligence (AI) en big data, de basis zullen zijn voor iedere beslissing en ieder advies binnen de financiële sector.

Bovenstaande ontwikkelingen maken vandaag een transitie noodzakelijk naar de bank van morgen.  Om in het snel veranderende speelveld, met de FinTech bedrijven als grote aanjager, is het noodzakelijk voor banken om mee te bewegen om te kunnen overleven en hun toegevoegde waarde te blijven bewijzen. Het ontsluiten van alle data, vaak vastliggend in documenten, is hierbij een eerste stap.

Het belang van een modern documentplatform

De huidige generatie documentplatformen zijn daarom flexibel, schaalbaar en adaptief in veranderende speelveld. Bovendien moeten zij in staat zijn om op een eenvoudige manier informatie uit te wisselen met andere systemen. Daarnaast is er de paradoxale eis dat de systemen moeten kunnen voldoen aan de strengste eisen van beveiliging en privacy wetgevingseisen. Iets wat de flexibiliteit vaak niet ten goede komt. Kortom, de uitdagingen zijn aanwezig.

Voldoen aan de eisen met Xtendis

Xtendis is een documentplatform dat invulling geeft aan deze eisen. Met een oplossing die zich al meer dan 30 jaar heeft bewezen. Veilig, flexibel, schaalbaar en veilig zijn hierin de kernwoorden. Bent u nieuwsgierig hoe Expansion u kan helpen met de transitie naar de bank van morgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.