Expansion
Expansion
Expansion

Testen, testen, testen, steeds makkelijker

We horen het de laatste tijd steeds vaker: testen is essentieel. Het gaat dan over het bestrijden van Corona. Daar wil ik het echter niet over hebben, daar wordt al volop aandacht aan besteed. Deze blog gaat over het testen van Xtendis en vooral het controleren en testen van Xtendis implementaties. Deze implementaties zijn altijd klant-specifiek en beperken zich tot het inregelen van Xtendis. Maar ook de klant-specifieke inregeling moet gecontroleerd worden en dat gebeurt vaak met een acceptatietest aan het eind van de implementatie.

Testen tijdens het ontwikkelproces

Ook bij Expansion is testen een essentieel onderdeel van het software ontwikkel proces. Voordat wij een nieuwe versie van Xtendis releasen, zijn er unit tests geweest, heeft onze tester Nico een uitgebreide test procedure afgerond, hebben we een acceptatietest gedaan en gebruiken wij de nieuwe versie minstens één maand zelf. En dan heb ik de interne en externe penetratietesten nog niet genoemd.

Testen tijdens het implementatieproces

Bij onze implementaties wordt Xtendis zo ingeregeld dat de processen van onze klanten optimaal ondersteund worden. Deze inregeling gebeurt tijdens de implementatie. Een Expansion architect gaat dan samen met een projectgroep van de opdrachtgever bepalen hoe Xtendis ingericht moet worden. Hierbij worden de archiefstructuur, de eventuele workflows, de beveiligingsstructuur (wie mag wat met welk document) en ook de koppelingen met andere systemen ingeregeld. Hierna is Xtendis in principe klaar voor het testen. Bij veel organisaties gebeurt dit met een acceptatietest voordat het systeem in productie gaat.

Xtendis-Beheer maakt eenvoudige controle van de inregeling mogelijk

Bij de ontwikkeling van Xtendis richten wij ons onder andere op het steeds eenvoudiger maken van de implementatie. Omdat het testen en controleren van de inregeling een belangrijke voorwaarde is voor een succesvolle implementatie, hebben wij in Xtendis 6.9 , geïntroduceerd in mei 2020, een aantal beheeropties toegevoegd die het makkelijk maken om een belangrijk deel van de inregeling van Xtendis te controleren:

Archiefstructuur

De archiefstructuur bepaalt de kenmerken waarmee de documenten in Xtendis worden vastgelegd. In Xtendis-Beheer kan per indexveld bekeken worden welk type dit veld is, hoe lang het is, wat de naam is en of het een verplicht veld is. Voor velden waarin gebruik gemaakt wordt van vaste waarden kan gecontroleerd worden welke waarden voor dit veld bestaan. Ontbrekende waarden kunnen meteen toegevoegd en fouten hersteld worden.

Gebruikers en groepen

Voor zowel gebruikers als groepen zijn er aparte pagina’s waarin alle gegevens van de groep of de gebruikers getoond worden. Met behulp van deze pagina’s kunnen gebruikers in en uit groepen geplaatst worden en kunnen bestaande gebruikers gekopieerd worden naar nieuwe.

Zonebeveiliging

Met behulp van de zonebeveiliging wordt bepaald wie wat mag met welk document. In Xtendis-Beheer kunnen de instellingen van de zonebeveiliging eenvoudig gecontroleerd worden.

Meer aandacht voor organisatie, minder voor techniek

Bij de ontwikkeling van Xtendis is één van de doelstellingen om de technische inspanning die nodig is om Xtendis te implementeren zo beperkt mogelijk te houden. Uiteraard zonder dat daarmee de kenmerkende flexibiliteit van het product vermindert. De aandacht kan dan uitgaan naar de organisatorische aspecten van de implementatie.

Het goed controleren/testen van de inregeling is belangrijk voor een succesvolle acceptatie en dus implementatie. Door deze nieuwe functies op te nemen in Xtendis-Beheer kunnen een aantal belangrijke aspecten van de inregeling eenvoudig en snel gecontroleerd worden. Een mooie stap in de goeie richting!

Pasfoto Johan

Johan Blank
Algemeen Directeur

Wil je meer informatie ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag vrijblijvend contact met je op.